Avtor/Urednik | Rogelj, Irena | |
Naslov | Mleko in mlečni izdelki v luči novih prehranskih smernic | |
Tip | članek | |
Vol. in št. | Letnik 10, št. 1 | |
Leto izdaje | 2008 | |
Obseg | str. 4-9 | |
ISSN | C501-8595 - Dietetikus | |
Jezik | slv | |
Abstrakt | Kljub hitremu napredku znanosti in promoviranju zdrave prehrane s strani številnih vladnih organizacij, so rezultati na globalni ravni skromni, saj podhranjenost v nerazvitih deželah in debelost ter kronične bolezni v razvitih, naraščajo. Največja težava inductrializiranih dežel je debelost oziroma metabolni sidrom, oba pa sta tesno povezana z življenskim stilom in prehrano. Nove prehranske smernice zato poudarjajo predvsem pametno izbiro manj energetskih živil, z manj maščobe in dodanih sladkorjev, vzpodbujajo uživanje sadja in zelenjave ter fizično aktivnost. Lahko bi rekli, da je na prvem mestu boj proti debelosti. Mleko in mlečni izdelki tudi v tem kontekstu ostajajo na seznamu zdrave hrane. Raziskave zadnjih 10-tih let so prispevale obilico novega znanja in podatkov, ki kažejo pozitivne učinke s hrano zaužitega kalcija in mlečnih izdelkov na modulacijo adipocitnega lipidnega metabolizma in pre-razporeditev energije med adipoznim tkivom ter brezmaščobno telesno maso, kar rezultira v signifikantnem proti-debelostnem učinku. V prispevku je zbranih nekaj novejših znanstvenih spoznanj, ki pričajo o pomembni vlogi mleka in mlečnih izdelkov tudi v luči novih prehranskih smernic. | |
Proste vsebinske oznake | mleko mlečni izdelki prehrana ljudi |