Author/Editor     Kač, Milica
Title     Opis min-max modela za nazorno in uporabno predstavitev sestave hmeljnega eteričnega olja
Translated title     On the min-max model: a practical possibility to describe the composition of hop essential oil
Type     članek
Source     Hmelj Bilt
Vol. and No.     Letnik 7
Publication year     2000
Volume     str. 55-61
Language     slo
Abstract     The Min-Max model to present GC data on hop essential oil has been developed on the Institute of Hop Research and Brewing in Žalec in the period 1991-1995. It is used to describe the biodiversity of hops and also for objective quantitave evaluation of hop aroma. The proposed characteristic relations for some crucial GC data are now being applied to commertially interesting hop varieties. The matching between organoleptically determined aroma scores and characteristic GC data patterns is in excellent agreement also for samples in no way related to the hop collection in Žalec which was used to provide the original data included in the model. This speaks for the credibility of the method used and parameters selected.
Summary     Model, s katerim predstavljamo s plinsko kromatografijo pridobljene podatke o hmeljnih eteričnih oljih, smo razvili na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo v Žalcu v letih 1991-1995. Uporabljamo ga za opisovanje genetske raznovstnosti hmelja (Humulus lupulus L.), pa tudi za objektivno kvantitativno vrednotenje hmeljne arome. Odkrili smo značilne povezave med vsebnostmi nekaterih sestavin hmeljnega eteričnega olja in senzorično določeno oceno hmeljne arome. Te kriterije uporabljamo pri določanju, karakterizaciji in tudi pri napovedovanju senzorične ocene številnih komercialno zanimivih hmeljnih kultivarjev. Odlično so se izkazali tudi pri tistih hmeljnih vzorcih, ki niso v ničemer povezani z hmeljno gensko banko v Žalcu, iz katere so izvirali vzorci, ki smo jih uporabili pri razvoju modela. Tako potrjujemo verodostojnost uporabljenih metod, primernost izbranih parametrov in vsesplošno uporabnost modela.
Descriptors     CROPS, AGRICULTURAL
PLANT OILS
OILS, VOLATILE
CHROMATOGRAPHY, GAS