Avtor/Urednik     Mozzaffarian, Dariush; Kumanyika, Shiriki K; Lemaitre, Rozenn N; Olson, Jean L; Burke, Gregory L; Siscovick, David S
Naslov     Uživanje žit, sadja in rastlinskih vlaknin ter tveganje za srčno-žilne bolezni pri starostnikih
Prevedeni naslov     Cereal, fruit and vegetable fiber intake and the risk of cardiovascular disease in elderly individuals
Tip     članek
Vir     JAMA (Slov)
Vol. in št.     Letnik 11, št. 4
Leto izdaje     2003
Obseg     str. 233-41
Jezik     slo
Izvleček     Izhodišče: Ljudje, starejši od 65 let, so najhitreje rastoči del prebivalstva in predstavljajo največji delež zbolevnosti, smrti in stroškov zdravljenja zaradi srčno-žilnih bolezni (SŽB). Poleg tega je rnorda vpliv prehrambenih navad na tveganje za SŽB manjši pri starejših osebah, kjer je ateroskleroza že napredovafa. Vendar je le malo podatkov o vplivu prehrane na tveganje za SŽB v tej populaciji. Cilji: Ugotoviti, ali je uživanje vlaknin iz sadnih, zelenjavnih in žitnih virov (vključujoč polnozrnate izdelke in oves) povezano s pojavljanjem SŽB pri starejših osebah. Zasnova: Prospektivna kohortna raziskava, vodena od 1989 do junija 2000 Mesto razlskave in sodelujočl: Multicentrična raziskava, narejena na populaciji 3.588 moških in žensk, starih 65 let ali več, in brez zane SŽB na začetku raziskave, v letih 1989-1990. Povprečni vnos vlaknin je bil določen na začetku (povprečna starost sodelujočih je bila 72 let), z uporabo vprašalnika o pogostosti uživanja določenih živil. Vodilna merila izida: Pojav SŽB (možganska kap, smrt zaradi ishemične bolezni srca in miokardni infarkt brez smrtnega izida). (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Deskriptorji     CARDIOVASCULAR DISEASES
DIETARY FIBER
AGED
CEREALS
FRUIT
VEGETABLES
NUTRITION ASSESSMENT
RISK FACTORS