Avtor/Urednik | Mozzaffarian, Dariush; Kumanyika, Shiriki K; Lemaitre, Rozenn N; Olson, Jean L; Burke, Gregory L; Siscovick, David S | |
Naslov | Uživanje žit, sadja in rastlinskih vlaknin ter tveganje za srčno-žilne bolezni pri starostnikih | |
Prevedeni naslov | Cereal, fruit and vegetable fiber intake and the risk of cardiovascular disease in elderly individuals | |
Tip | članek | |
Vir | JAMA (Slov) | |
Vol. in št. | Letnik 11, št. 4 | |
Leto izdaje | 2003 | |
Obseg | str. 233-41 | |
Jezik | slo | |
Izvleček | Izhodišče: Ljudje, starejši od 65 let, so najhitreje rastoči del prebivalstva in predstavljajo največji delež zbolevnosti, smrti in stroškov zdravljenja zaradi srčno-žilnih bolezni (SŽB). Poleg tega je rnorda vpliv prehrambenih navad na tveganje za SŽB manjši pri starejših osebah, kjer je ateroskleroza že napredovafa. Vendar je le malo podatkov o vplivu prehrane na tveganje za SŽB v tej populaciji. Cilji: Ugotoviti, ali je uživanje vlaknin iz sadnih, zelenjavnih in žitnih virov (vključujoč polnozrnate izdelke in oves) povezano s pojavljanjem SŽB pri starejših osebah. Zasnova: Prospektivna kohortna raziskava, vodena od 1989 do junija 2000 Mesto razlskave in sodelujočl: Multicentrična raziskava, narejena na populaciji 3.588 moških in žensk, starih 65 let ali več, in brez zane SŽB na začetku raziskave, v letih 1989-1990. Povprečni vnos vlaknin je bil določen na začetku (povprečna starost sodelujočih je bila 72 let), z uporabo vprašalnika o pogostosti uživanja določenih živil. Vodilna merila izida: Pojav SŽB (možganska kap, smrt zaradi ishemične bolezni srca in miokardni infarkt brez smrtnega izida). (Izvleček skrajšan na 2000 znakov) | |
Deskriptorji | CARDIOVASCULAR DISEASES DIETARY FIBER AGED CEREALS FRUIT VEGETABLES NUTRITION ASSESSMENT RISK FACTORS |