Avtor/Urednik | Sedmak, M; Fidler, N | |
Naslov | Vloga dolgoverižnih večkrat-nenasičenih maščobnih kislin v prehrani dojenčka | |
Tip | članek | |
Vir | Gastroenterolog | |
Vol. in št. | Letnik 7, št. 3 | |
Leto izdaje | 2003 | |
Obseg | str. 67-70 | |
Jezik | slo | |
Abstrakt | Human milk is the optimum form of norishment for young infants. Total lipid content in human milk is 3,8%. Triglycerides fraction (98,7%) is quantitatively by far the most important fraction of human milk especially for infant's energetic needs. Phospholipides fraction (0,8%) is quantitatively lower but functionally very important for the development of infant's retina and brain, the level and metabolism of neurotransmitters and eicosanoids. The predominant long chain polyunsaturated fatty acids in human milk are arachidonic and docosahexaenoic acid. | |
Izvleček | Materino mleko je optimalna prehrana v dobi dojenčka. V materinem mleku je 3,8% maščob. Kvantitativno najobsežnejši del maščobne komponente materinega mleka je trigliceridni del (98,7%), pomemben za energetske potrebe dojenčka. Fosfolipidni del (0,8%) je kvantitativno bistveno manjšega obsega, vendar funkcionalno izjemnega pomena za razvoj retine in možgan dojenčka ter nivo in presnovo nevrotransmiterjev in eicosanoidov. Glavni komponenti fosfolipidnega dela maščob materinega mleka sta dolgoverižni večkrat-nenasičeni maščobni kislini arahidonska in dokozaheksaenojska kislina. | |
Deskriptorji | INFANT NUTRITION FATTY ACIDS, UNSATURATED INFANT |