Avtor/Urednik     Saletinger, Rajko; Rejc-Marko, Jana; Unuk, Sibila; Logar, Jernej
Naslov     Trihinoza - prikaz primera
Prevedeni naslov     Trichinosis - case presentation
Tip     članek
Vir     Zdrav Vestn
Vol. in št.     Letnik 76, št. 3
Leto izdaje     2007
Obseg     str. 175-8
Jezik     slo
Abstrakt     Trichinosis is a widespread zoonosis acquired by ingestion of undercooked meat infected with the larvae of Trichinella parasites. The disease has variable clinical manifestations ranging from asymptomatic to fatal. Majority of infections is caused by Trichinella spiralis, although there are some cases caused by otherspecies. The dramatic decline of trichinosis reflects changes in industrial practices and increased public awareness. The majority of human cases are now associated with wild game meat and noncommercial pork. The case of previously healthy, young man with trichinosis is presented. The disease was determined with serologic testing and cured with albendazole. The source of infection has not been determined. In patients with fever, mialgias and eosinophilia infection with tissue nematodes should always be taken in consideration. In those who have recently consumed raw or undercookedpork and wild game meat we should think about trichinosis. The disease is rare in Slovenia.
Izvleček     Trihinoza je zelo razširjena zoonoza, za katero človek zboli, če se okuži s surovim ali premalo kuhanim, navadno svinjskim mesom, ki vsebuje ličinke gliste trihinele. Klinična slika okužbe je zelo pestra, odpovsem asimptomatskih oblik do smrtnih primerov. Večino okužb človeka povzroča Trichinella spiralis, opisane so tudi okužbe, ki jih povzročajo nekatere druge vrste trihinel. Število okužb s trihinelami v svetu upada verjetno zaradi boljšega in rednega veterinarskega nadzora mesa v klavnicah ter morda zaradi vedno večje osveščenosti ljudi o tej okužbi. Večina okužb v srednji Evropi je danes verjetno posledica uživanja mesa divjačine (medvedov, divjih prašičev) in ne več toliko uživanja svinjine. Predstavljamo 35 let starega moškega, ki je po zaužitju svinjine zbolel za trihinozo. Bolezen smo potrdili s serološkimi testi ter jo z albendazolom (Dalben) pozdravili. Izvora okuženega mesa, kiga je bolnik zaužil, nismo mogli ugotoviti. Pri bolnikih s povišano temperaturo, bolečimi mišicami in eozinofilijo je potrebno vedno pomisliti tudi na okužbo z različnimi tkivnimi paraziti. Pri tistih, ki so nedavno jedli surovo, premalo kuhano ali prepečeno meso prašičev ali divjačine, pa je treba najprej pomisliti na okužbo z ličinkami gliste Trichinella spp. V Sloveniji je bolezen redka.
Deskriptorji     TRICHINOSIS
TRICHINELLA SPIRALIS
ADULT