Avtor/Urednik     Gregori, Marija
Naslov     Možnost uporabe nizkoamiloznega škroba ajde kot nadomestek za maščobe
Prevedeni naslov     Buckwheat mutant starch granules for potential application as fat replacer
Tip     članek
Vir     266557184
Leto izdaje     2013
Obseg     str. 453-461
Jezik     slv
Abstrakt     V tem članku so predstavljene morfološke razlike med škrobnimi zrni navadne ajde kv. 'Siva' in škrobnimi zrni ajde rastlin, ki kažejo nizkoamilozne lastnosti, s pomočjo uporabe vrstične elektronske mikroskopije (SEM). Navadna ajda v endospermu vsebuje majhna poligonalna škroba zrnca, katerih velikost segiblje v velikosti 4-8 mikrometrov. Škrobna zrna v endospermu ajde, ki kaže nizkoamilozne lastnosti, vsebuje večinoma okrogla škrobna zrna v velikosti 3-6 mikrometrov. Piknje katere smo opazili na površini škrobnih zrn ajde z nizkoamiloznimi lastnostmi, so najverjetneje posledica visoke aktivnosti amilaz. Te morfološke razlike so najverjetneje posledica nizke koncentracije amiloze v mutiranih škrobnih zrnih. SEM analiza slike je uporabno orodje za razvrščanje posameznih zrn ajde v mešanicah z nizko in normalno vsebnostjo amiloze in bi se lahko uporabila za ločevanje normalnega od nizkoamiloznega škroba endosperma. Sferični naravni škrob, s premerom zrn, podobnim lipidnemu micelu imajo potencial za uporabo kot nadomestki maščob z ali brez dodatnega brušenja. Povpraševanje po ogljikovih hidratih, maščobah, ki temeljijo na nadomestkih je v zadnjem času v porastu in škrob endosperma ajde, ki kaže nizkoamilozne lastnosti lahko najde komercialno aplikacijo.In this article, morphological differences between normal buckwheat cultivar 'Siva' endosperm starch granules and low amylose mutant endosperm starch granules using scanning electron microscopy (SEM) are represented. A normal buckwheat endosperm contains small polygonal starch granules ranging in size from 4 to 8 ìm. Low amylose mutant endosperm contained mostly spherical starchgranules ranging in size from 3 to 6 ìm. Pinpricks observed on the surface of mutant starch granules may be a result of high amylase activity. These morphological differences 454 may have resulted from low concentration of amylose in the mutant starch granules. SEM image analysis is a useful tool for classification of individual buckwheat grains in the mixtures of low and normal amylose material. and could be used in grain processing to separate normal from lowamylose starch endosperm. Spherical native starches with granule diameter similar to those of lipid micelles have a potential for use as fat replacers with or without further grinding. With the growing demand forcarbohydrate-based fat replacers, starch from buckwheat low amylose mutant may find commercial applications.
Proste vsebinske oznake     škrob ajde
nizko-amilozni mutant
vrstična elektronska mikroskopija
morfologija škrobnih zrn
nadomestila za maščobe
buckwheat starch
low amylose mutant
scanning electron microscopy
starch granule morphology
fat-replacer
Fagopyrum esculentum