Avtor/Urednik | Schiffman, SS | |
Naslov | Izguba okusa in voha pri normalnem staranju in bolezni | |
Prevedeni naslov | Taste and smell losses in normal aging and disease | |
Tip | članek | |
Vir | JAMA (Slov) | |
Vol. in št. | , št. 3 | |
Leto izdaje | 1998 | |
Obseg | str. 6-12 | |
Jezik | slo | |
Izvleček | Namen. Pregled strokovne literature o spremembah okusa in voha v starosti, vključno z vzroki, diagnozo, prognozo in zdravljenjem the sprememb. Vir podatkov. Izvirna poročila in pregled smo dobili z iskanjem podatkov v MEDLINE od leta 1996 do junija 1977, uporabili smo ključne besede "okus", "okušalne brbončice", "bolezni okušanja", "prag okušanja", "voh", "starost" in "staranje". Vključili smo tudi članke, ki so bili večkrat navedeni v literaturi. Izbor študije. Vse članke smo pregledali, uredili in povzeli. Povzemanje podatkov. Kot kriterije za povzemanje podatkov smo uporabili kakovost, veljavnost, statistično obdelavo podatkov, mesto izida in uporabnost v klinični praksi. Zaključek. Izguba okusa in voha v starosti je pogosta in posledica normalnega staranja, nekaterih bolezenskih stanj (predvsem Alzheimerjeve bolezni), zdravljenja z zdravili, kirurških posegov in vplivov okolja. Primanjkljaj v delovanju teh kemičnih čutil ne zmanjša samo užitka in udobja pri hranjenju, ampak predstavlja tudi tveganja za slabšo prehranjenost in imunost ter privrženost specifičnim prehrambenim režimom. kemosenzorno pešanje je lahko vzrok zastrupitvam s hrano ali pretirani izpostavljenosti škodljivim kemičnim snovem iz okolja, ki jih sicer zaznamo z okusom in vohom. Uživanje hrane z dodano aromo poveča užitek pri hranjenju in ugodno vpliva na zaužitje hrane in imunski status. | |
Deskriptorji | AGING SENSATION DISORDERS SMELL TASTE TASTE DISORDERS AGED TASTE BUDS TASTE THRESHOLD |