Avtor/Urednik | Glavnik, V | |
Naslov | Alergija na hrano | |
Prevedeni naslov | Food allergy | |
Tip | članek | |
Vir | Slov Pediatr | |
Vol. in št. | Letnik 5, št. Suppl 2 | |
Leto izdaje | 1998 | |
Obseg | str. 75-8 | |
Jezik | slo | |
Abstrakt | The therm food allergy is reserved for adverse reactions to food occuring in susceptible individuals which are mediated by classical immune mechanisms specific for the food in question. Clinical manifestations of IgE mediated food allergy can remain localised at the site of direct contact (oral allergy syndrome) or various organs are affected (gastro intestinal tract, skin, respiratory tract and cardio vascular system). The treatment of food allergy is elimination of the specific food allergen from the diet. | |
Izvleček | Definicija alergije na hrano opredeljuje neugodne učinke hrane, ki se pojavijo pri občutljivih osebah zaradi imunskih reakcij, ki jih sproži določena hrana. Alergijska reakcija lahko nastanena mestu stika (oralni alergijski sindrom), lahko pa je prizadetih več organov: prebavila, koža, dihala, srce in ožilje. Diagnozo potrdimo z vbodnimi testi, dokazom specifičnih IgE protiteles ali provokacijskimi testi. Osnovno načelo zdravljenja je odstranitev hrane, ki sproži alergijsko reakcijo. | |
Deskriptorji | FOOD HYPERSENSITIVITY ALLERGENS IMMUNOTHERAPY |