Avtor/Urednik     Glavnik, V
Naslov     Alergija na hrano
Prevedeni naslov     Food allergy
Tip     članek
Vir     Slov Pediatr
Vol. in št.     Letnik 5, št. Suppl 2
Leto izdaje     1998
Obseg     str. 75-8
Jezik     slo
Abstrakt     The therm food allergy is reserved for adverse reactions to food occuring in susceptible individuals which are mediated by classical immune mechanisms specific for the food in question. Clinical manifestations of IgE mediated food allergy can remain localised at the site of direct contact (oral allergy syndrome) or various organs are affected (gastro intestinal tract, skin, respiratory tract and cardio vascular system). The treatment of food allergy is elimination of the specific food allergen from the diet.
Izvleček     Definicija alergije na hrano opredeljuje neugodne učinke hrane, ki se pojavijo pri občutljivih osebah zaradi imunskih reakcij, ki jih sproži določena hrana. Alergijska reakcija lahko nastanena mestu stika (oralni alergijski sindrom), lahko pa je prizadetih več organov: prebavila, koža, dihala, srce in ožilje. Diagnozo potrdimo z vbodnimi testi, dokazom specifičnih IgE protiteles ali provokacijskimi testi. Osnovno načelo zdravljenja je odstranitev hrane, ki sproži alergijsko reakcijo.
Deskriptorji     FOOD HYPERSENSITIVITY
ALLERGENS
IMMUNOTHERAPY