Avtor/Urednik     Zadnik, T
Naslov     Zdravstveno varstvo čred molznic in vodenje proizvodnje v 21. stoletju
Prevedeni naslov     Herd health management and dairy production strategies in Slovenia in the 21st century
Tip     članek
Vir     Zb Vet Fak Univ Ljublj
Vol. in št.     Letnik 36, št. 1
Leto izdaje     1999
Obseg     str. 129-41
Jezik     slo
Abstrakt     We addressed the problem of future dairy industry trends in Slovenia by predicting that the number of dairy herds is going to decrease while dairy producers will seek to increase the number of animals in their herds. Researchers will focus on developing mechanisms of achieving optimal production with special attention to cow's health, technological feed preparation and selective breeding programs within herds. Consumers, preference for protein consumption as opposed to fat consumption will contribute to increased interest in milk composition (e.g. less fat and lactose and more protein). Much progress already has been made to protect the environment from pollutants because of increasingly intensive cattle industry and exploitation of agricultural surfaces. In the future the development of numerous technological and breeding systems (robots, automatic feeders, pedometers, video- cameras, etc.) may be expected with a major emphasis on animal welfare. Positive benefits of biotechnology and precisely manipulated feeding regime will favorably affect the metabolic processes of cows. Application of "genetic engineering" will increase productivity potential of cows. Diagnostic tools, therapeutic practices and prevention of infectious and especially production diseases will be improved as well as new, more effective programs for udder health management and metabolic diseases will be developed. Finally, computer supported programs enabling data collection, processing and exchange of essential information and analyses, results on local and central levels will have a major impact on the food animal production in the 21 st century in Slovenia.
Izvleček     Tudi v Sloveniji se bo število čred z molznicami zmanjševalo. Istočasno pa bodo rejci usmerjeni v proizvodnjo mleka povečevali število živali v čredi. Strokovnjaki si bodo na vseh področjih še naprej prizadevali povečevati proizvodnjo z boljšo učinkovitostjo. Pri tem bo dan poudarek zdravju živali, tehnološki pripravi krme in sinhronizaciji prehranskih komponent ter selekciji v čredi. Potrošniki bodo zahtevali drugačno sestavo naravno pridelanega zdravega mleka (npr. manj maščobe in laktoze, več kvalitetnih beljakovin), ki ne bo baziralo na aplikaciji različnih hormonskih preparatov. Poostril se bo nadzor nad polucijo okolja zaradi vedno bolj intenzivne živinorejske proizvodnje in vedno večje obremenitve kmetijskih površin. V bodočnosti lahko pričakujemo razvoj številnih tehnoloških in vzrejnih sistemov (roboti, avtomatski krmilniki, pedometri, videokamere itd.), ki bodo v prvi vrsti morali upoštevati ugodje in dobro počutje živali. Izpopolnjevala se bo regulacija in harmonizacija presnovnih procesov molznic s pomočjo vodene prehrane in biotehnologije. Z aplikacijo tehnike genetskega inžiniringa se bo učinkovitost proizvodnjega potenciala živali povečala. Izboljšala se bo diagnostika, zdravljenje in preventiva kužnih, predvsem pa produkcijskih bolezni molznic. Izdelali se bodo novi, učinkovitejši programi za spremljanje zdravja vimena in presnovnih bolezni. Istočasno se bodo razvijali primernejši prehranski reprodukcijski in drugi zdravstveni (kužne bolezni) programi, ki bodo omogočili boljšo gospodarnost na kmetiji. Omenjeni programi bodo koristili moderne komunikacijske zmogljivosti s pomočjo katerih bo omogočeno takojšnje in enkratno zajemanje, zbiranje in obdelovanje ter izmenjava vseh relevantnih informacij in rezultatov analiz na lokalnem in centralnem nivoju.
Deskriptorji     ANIMAL WELFARE
HEALTH SURVEYS
HEALTH STATUS
ANIMAL NUTRITION
MILK
CATTLE
LACTATION
MASTITIS, BOVINE
LAMENESS, ANIMAL
METABOLIC DISEASES
COMMUNICABLE DISEASES