Avtor/Urednik     Fidler, Nataša
Naslov     Vpliv viskoznosti črevesne vsebine na absorpcijo hranil
Prevedeni naslov     The influence of viscosity of intestinal content on nutrient absorption
Tip     članek
Vir     Zb Bioteh Fak Univ Ljublj - Kmet (Zootehnika)
Vol. in št.     Letnik 66
Leto izdaje     1995
Obseg     str. 99-112
Jezik     slo
Abstrakt     Different viscous polysaccharides that are classified among fibres have important physiological influences in organism. The influences are increasing together with viscosity of dietary fibre. Increased viscosity of gastrointerstinal digesta impairs the efficiency of peristaltic mixing and inhibits diffusion of nutritients across intestinal border. Circumstances in organism are very complex and at current stage of knowledge cannot enough precisely be simulated by experiments in vitro. Dietary fibres that the most increase viscosity of gastro-intestinal content are chiefly: guar gum, pectins, carboxymetylcellulose and konjac mannan. Similar properties also has soluble polysaccharide from oats (1 - 3) (1 - 4) - beta - D - glucan. Some basic steps of discovering the mechanism through which nonstarch polysaccharides affect on carbohydrate (glucose) and lipid (cholesterol) mechanism in humans are presented. Because of their influence on delayed increase in blood glucose and decreasing LDL cholesterol, they can be used managing the diabetes and some kinds of hyperlipidemia. Recognitions about the influence of viscous substances on delayed gastric emptying, reduced effectiveness of intestinal mixing, increase of intestinal unstirred layer and prolonged mouth to ceaceum transit time, are joined as well.
Izvleček     Različni viskozni polisaharidi, ki jih štejemo med prehranske vlaknine, imajo v organizmu pomembne fiziološke učinke. Slednji naraščajo z naraščajočo viskoznostjo prehranskih vlaknin. Povečana viskoznost črevesne vsebine oslabi učinke peristaltičnega mešanja in zavira difuzijo hranil skozi črevesno steno. Razmere v organizmu so zelo zapletene in jih zaenkrat še ne moremo dovolj natančno simulirati s poskusi in vitro. Prehranske vlaknine, ki najbolj povišajo viskoznost črevesne vsebine, so predvsem: guar guma, pektin, karboksimetilceluloza in konjak manan. Podobne lastnosti ima tudi topen polisaharid ovsa (1 - 3) (1 - 4) - beta - D - glukan. V članku so prestavljene nekatere temeljne stopnje pri odkrivanju mehanizmov, preko katerih neškrobni polisaharidi vplivajo na presnovo ogljikovih hidratov (glukoze) in maščob (holesterola) pri ljudeh. Zaradi njihovega vpliva na upočasnitev porasta glukoze v krvi in zmanjšanje LDL (low density lipoproteins = lipoproteini z nizko gostoto) - holesterola jih lahko uporabljamo za obvladovanje sladkorne bolezni in nekaterih oblik hiperlipidemije. Strnjena so spoznanja o vplivu viskoznih spojin na upočasnitev praznjenja želodca, zmanjšanje učinkovitosti črevesnega mešanja in porast debeline nepremične plasti tik ob sluznici ter podaljšanje časa prehoda obroka od ust do slepega črevesa.
Deskriptorji     DIETARY FIBER
GASTRIC EMPTYING
INTESTINAL ABSORPTION
GASTROINTESTINAL CONTENTS
VISCOSITY
POLYSACCHARIDES
LEGUMES
PECTINS
CARBOXYMETHYLCELLULOSE
GLUCOSE
CHOLESTEROL
GLUCANS
OATS