Avtor/Urednik | Kožuh-Eržen, N | |
Naslov | Ugotavljanje zaostankov dapsona v mišičnem tkivu in urinu klavnih živali | |
Prevedeni naslov | Determination of dapsone residues in muscle tissue and urine of food-producing animals | |
Tip | članek | |
Vir | Slov Vet Res | |
Vol. in št. | Letnik 38, št. 3 | |
Leto izdaje | 2001 | |
Obseg | str. 233-41 | |
Jezik | slo, eng | |
Abstrakt | Food inspection, especially the inspection of drug residues, is of great importance in both veterinary medicine and the food industry. The use of some pharmacological agents is prohibited in food-producing animals. Dapsone is one of these agents. A high performance liquid chromatography, with ultraviolet detection and an appropriate sample clean-up, has been modified and employed for the qualitative and quantitative determination of dapsone residues in muscle tissue and urine of food-producing animals. This analytical method enables relatively good recovery, selectivity and reproducibility of the measurements as well as a low detection limit. | |
Izvleček | Nadzor nad živili živalskega izvora ima posebno vlogo tako v veterinarski medicini kot tudi v prehranski industriji. Će posebej pomemben je nadzor nad zaostanki tistih zdravil, ki so v veterinarski medicini prepovedana za uporabo pri živalih, namenjenih za prehrano ljudi. Med te veterinarsko medicinske preparate uvrščamo tudi zdravila, ki vsebujefo aktivno učinkovino dapson. Za ugotavljanje zaostankov dapsona v mišičnem tkivu in urinu klavnih živali smo uvedli in modificirali analitsko metodo, ki je vključevala v prvi fazi ekstrakcijo zaostankov dapsona iz vzorcev in nato kakovostno in količinsko ugotavljanje njihovih zaostankov s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC) z UV zaznavanjem. Metoda ima sorazmerno dober izkoristek in ponovljivost, nizko mejo zaznavnosti ter zadovoljivo selektivnost. | |
Deskriptorji | MEAT DAPSONE DRUG RESIDUES FOOD ANALYSIS CHROMATOGRAPHY, HIGH PRESSURE LIQUID |