Avtor/Urednik     Honein, Margaret A; Paulozzi, Leonard J; Mathews, TJ; Erickson, J David; Wong, Lee-Yang C
Naslov     Vpliv dodajanja folne kisline živilom v ZDA na pojavljanje okvar nevralne cevi
Prevedeni naslov     Impact of folic acid fortification of the US food supply on the occurrence of neural tube defects
Tip     članek
Vir     JAMA (Slov)
Vol. in št.     Letnik 9, št. 6
Leto izdaje     2001
Obseg     str. 333-9
Jezik     slo
Izvleček     Izhodišče: Dnevno uživanje 400 mikrogramov folne kisline pred zanositvijo in med zgodnjo nosečnostjo zelo zmanjša pogostnost okvar nevralne cevi (ONC). Ne glede na to ocenjujejo, da je pred povečanjem količine folne kisline v hrani samo 29% žensk v reproduktivni dobi jemalo dodatek 400 mikrogramov folne kisline dnevno. Ameriški urad za prehrano in zdravila (US Food and DrugAdministration) je dovolil marca 1996 dodajajanje folne kisline v obogatene žitne produkte in januarja 1998 to uvedel kot obveznost. Cilj: Oceniti uvedbo s folno kislino obogatene hrane na pogostnost ONC ob rojstvu. Načrt, izvedba in populacija: Nacionalna študija podatkov iz rojstnih listov živorojenih otrok žensk iz 45 držav ZDA in Washingtona DC med januarjem 1990 in decembrom 1999. Vodilna merila izidov: Podatki iz rojstnih listov o okvari spina bifida in anencefaliji pred uvedbo obogatene hrane (oktober 1995 do december 1996), primerjani z obdobjem po obveznem dodajanju (oktober 1998 do december 1999). Rezultati: Pogostnost ONC ob rojstvu, ugotovljena iz rojstnih listov se je s 37,8 na 100.000 živorojenih otrok pred uvedbo obogatitve zmanjšala na 30,5 na 100.000 živorojenih otrok, spočetih po uvedbi obvezne obogatitve. s folno kislino, kar predstavlja 19-odstotno zmanjšanje (prevalenčno razmerje (PR)=0,81; 95-odstotni interval zaupanja (IZ)=0,75-0,87). Med tem istim obdobjem se je zmanjšala pogostnost ONC ob rojstvu otrok žensk, ki so prejemale folno kislino samo tretje tromesečje ali niso bile oskrbovane pred s 53,4 na 45,5 na 100.000 (PR=0,87; 95-odstotni IZ=0,64-1,18). Zaključki: Uvedbi obogatitve hrane s folno kislino je sledilo 19-odstotno zmanjšanje pogostnosti ONC ob rojstvu. Ne glede na to pa bi k temu zmanjšanju lahko prispevali tudi drugi dejavniki.
Deskriptorji     NEURAL TUBE DEFECTS
FOLIC ACID
PRENATAL CARE
DIET
PREGNANCY
INFANT, NEWBORN
SPINA BIFIDA CYSTICA
ANENCEPHALY
UNITED STATES