Avtor/Urednik     Kupnik, Dejan
Naslov     Nenasičene maščobne kisline, fetalni razvoj in ateroskleroza
Prevedeni naslov     Unsaturated fatty acids, development of the fetus and atherosclerosis
Tip     članek
Vir     Med Razgl
Vol. in št.     Letnik 40, št. 3
Leto izdaje     2001
Obseg     str. 307-12
Jezik     slo
Abstrakt     Polyunsaturated fatty acids are a vital part of physiological as well as patophysiological mechanisms in the human body. Their long chained products are a key stone for the development of all fetal tissues especially of the central nervous system and retinas. The process of bonding of hydrogen atoms to fat molecules (fat hydrogenation) is responsible for the structural change of unsaturated fatty acids from cis- into transforms which interfere with the development of long chained polyunsaturated fatty acids within the body of a pregnant woman. This can be a cause for maldevelopment of the prementioned fetal tissues. Omega-3 and omega-6 fatty acids and also their transforms compete for the same encyme systems in the body so it is the balanced intake of the former and avoidance of the later whieh could be a safety factor responsible for lowering the incidence of cerebrovascular and coronary artery disease amongst people. The following essay also explains why the flaxseed is an important source of omega-3 fatty acids for vegetarian pregnant women who do not eat fish.
Izvleček     Večkrat nenasičene maščobne kisline so pomemben del fizioloških pa tudi patofizioloških procesov v telesu. Večkrat nenasičene dolgoverižne maščobne kisline, ki v telesu nastajajo iz njih, omogočajo normalen razvoj plodovih tkiv, še posebej osrednjega živčevja in očesne mrežnice. Zaradi v procesu hidrogeniranja izvedene vezave vodikovih atomov na maščobe se spremeni konfiguracija nenasičenih maščobnih kislin iz cis- v transobliko, ki v telesu nosečnice ovira nastanek dolgoverižnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Zaradi tega lahko prihaja do motenj razvoja prej omenjenih tkiv ploda. Ker nenasičene maščobne kisline družin omega-3 in omega-6 in njihove transnenasičene oblike tekmujejo za enake encimske sisteme, je pomembno, da je prehrana uravnotežena v količinah obeh omega družin ter ne vsebuje transnenasičenih oblik maščobnih kislin. Z upoštevanjem tega priporočila in izogibanjem nasičenim maščobam bi pri ljudeh lahko vplivali na zmanjšanje pojavnosti bolezni možganskega in srčnega ožilja. Članek tudi pojasnjuje, zakaj je za nosečnice vegetarijanke, ki ne jedo rib, laneno seme pomemben vir omega-3 maščobnih kislin.
Deskriptorji     ATHEROSCLEROSIS
FATTY ACIDS, UNSATURATED
FETAL DEVELOPMENT
FATTY ACIDS, OMEGA-3
PREGNANCY
LIPID PEROXIDATION