Avtor/Urednik     Hu, Frank B; Willet, Walter C
Naslov     Optimalna prehrana za preprečevanje koronarne srčne bolezni
Prevedeni naslov     Optimal diets for the prevention of coronary heart disease
Tip     članek
Vir     JAMA (Slov)
Vol. in št.     Letnik 11, št. 2
Leto izdaje     2003
Obseg     str. 118-27
Jezik     slo
Izvleček     Izhodišče: Koronarna srčna bolezen (KSB) ostaja vodilni vzrok umrljivosti v razvitih državah ter hitro postaja primarni vzrok smrti tudi v svetovnem merilu. Odkrivanje sprememb v prehrani, ki najučinkoviteje preprečujejo KSB, je zato zelo pomembno. Cilj: Pregledati dokaze presnovnih, epidemioloških in kliničnih študij glede prehrane in preprečevanja KSB. Viri podatkov in izbor študij: V maju 2002 smo z brskainikom MEDLINE iskali epidemiološke in klinične raziskave o glavnih dejavnikih v prehrani (maščoba, holesterol, omega-3-maščobne kisline, trans-maščobne kisline, ogljikovi hidrati, glikemični indeks, vlaknine, folat, specifična hrana in prehranski vzorci) in KSB. Izbrali smo 147 izvornih raziskav in pregledov presnovnih študij, epidemioloških študij ter poskusov prehranskih posegov, ki so se nanašali na prehrano in KSB. Izbor podatkov: Podatke je glede ustreznosti in kakovosti pregledal in izbral eden izmed avtorjev. Strnitev podatkov: Prepričljivi dokazi presnovnih in prospektivnih kohortnih študij ter kliničnih poskusov v zadnjih nekaj desetletjih kažejo, da so pri preprečevanju KSB učinkoviti vsaj 3 pristopi: zamenjava nasičenih in trans-maščob z nehidrogeniranimi nenasičenimi maščobami, uživanje več omega-3-maščobnih kislin iz rib, nadomestkov ribjega olja ali rastlin ter uživanje hrane z veliko sadja, zelenjave, oreškov in polnozrnatih žitaric in malo rafiniranih žitnih izdelkov. Vendar pa preprosto zmanjšanje deleža energije iz zaužite skupne maščobe najverjetneje ne izboljša lipidnega profila niti ne zmanjša incidence KSB. Veliko stvari je še nedorečenih, vključno z optimalno količino enkratnenasičenih in večkratnenasičenih maščob, optimalnim ravnovesjem med omega-3- in omega-6-večkratnenasičenimi maščobami, količino in virom beljakovin, in učinki posameznih fitokemikalij, antioksidativnih vitaminov in minerafov. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Deskriptorji     CORONARY ARTERIOSCLEROSIS
DIET
DIETARY CARBOHYDRATES
DIETARY FATS
DIETARY FIBER
FOLIC ACID
LIFE STYLE
LIPOPROTEINS