Avtor/Urednik     Planšak, Suzana; Hlastan-Ribič, Cirila; Pokorn, Dražigost
Naslov     Vsebnost maščob in beljakovin ter energijska gostota v mesnih in brezmesnih obrokih v vrtcih
Tip     članek
Vir     Dietetikus
Vol. in št.     Letnik 8, št. 1
Leto izdaje     2003
Obseg     str. 2-5
Jezik     slo
Izvleček     Pravilno sestavljena prehrana v prvih letih življenja je osnova pravilnega in zdravega otrokovega razvoja. V tem življenjskem obdobju lahko vsako pomanjkanje hranilnih snovi vpliva na kratko- in/ali dolgoročne posledice. Namen naloge je bil primerjati vsebnosti maščob, beljakovin in energijske gostote v mesnih in brezmesnih obrokih hrane in ugotoviti morebitna odstopanja od prehranskih priporočil. Analizirali smo vzorce celodnevnih obrokov hrane, pripravljene za 4-6 let stare otroke, ki so jih dobili med bivanjem v vrtcu. Kemijske in fizikalne analize smo opravili na 14 mesnih in brezmesnih vzorcih (januar, 2002). Ugotovili smo, da je energijski delež beljakovin in maščob nižji v vegetarijanski skupini (12,2% delež beljakovin in 20,8-% delež maščob) v primerjavi z vsejedi (14,5-% delež beljakovin in 23,7-% delež maščob), vendar je razlika statistično različna le za beljakovine, ob nižji bioločki vrednosti beljakovin. Povprečna energijska gostota mesnih obrokov je bila 4,26 kJ/ml in 4,05 kJ/ml pri brezmesnih obrokih. Celodnevni energijski vnos je bil večinoma večji pri brezmesnih obrokih (povprečno 486,2 kJ/obrok),vendar v primerjavi z mesnimi obroki (povprečno 4101,9 kJ/obrok) razlike niso bile statistično signifikantne. Količina vseh analiziranih vrednosti je zadovoljiva, le vrednosti maščob so nekoliko nizke, a še ustrezajo prehranskim priporočilom.
Deskriptorji     CHILD DAY CARE CENTERS
INFANT NUTRITION
CHILD NUTRITION
MEAT
VEGETARIANISM
INFANT
CHILD, PRESCHOOL
DIETARY FATS
DIETARY PROTEINS
ENERGY INTAKE
BODY WEIGHT