Avtor/Urednik | Planšak, Suzana; Hlastan-Ribič, Cirila; Pokorn, Dražigost | |
Naslov | Vsebnost maščob in beljakovin ter energijska gostota v mesnih in brezmesnih obrokih v vrtcih | |
Tip | članek | |
Vir | Dietetikus | |
Vol. in št. | Letnik 8, št. 1 | |
Leto izdaje | 2003 | |
Obseg | str. 2-5 | |
Jezik | slo | |
Izvleček | Pravilno sestavljena prehrana v prvih letih življenja je osnova pravilnega in zdravega otrokovega razvoja. V tem življenjskem obdobju lahko vsako pomanjkanje hranilnih snovi vpliva na kratko- in/ali dolgoročne posledice. Namen naloge je bil primerjati vsebnosti maščob, beljakovin in energijske gostote v mesnih in brezmesnih obrokih hrane in ugotoviti morebitna odstopanja od prehranskih priporočil. Analizirali smo vzorce celodnevnih obrokov hrane, pripravljene za 4-6 let stare otroke, ki so jih dobili med bivanjem v vrtcu. Kemijske in fizikalne analize smo opravili na 14 mesnih in brezmesnih vzorcih (januar, 2002). Ugotovili smo, da je energijski delež beljakovin in maščob nižji v vegetarijanski skupini (12,2% delež beljakovin in 20,8-% delež maščob) v primerjavi z vsejedi (14,5-% delež beljakovin in 23,7-% delež maščob), vendar je razlika statistično različna le za beljakovine, ob nižji bioločki vrednosti beljakovin. Povprečna energijska gostota mesnih obrokov je bila 4,26 kJ/ml in 4,05 kJ/ml pri brezmesnih obrokih. Celodnevni energijski vnos je bil večinoma večji pri brezmesnih obrokih (povprečno 486,2 kJ/obrok),vendar v primerjavi z mesnimi obroki (povprečno 4101,9 kJ/obrok) razlike niso bile statistično signifikantne. Količina vseh analiziranih vrednosti je zadovoljiva, le vrednosti maščob so nekoliko nizke, a še ustrezajo prehranskim priporočilom. | |
Deskriptorji | CHILD DAY CARE CENTERS INFANT NUTRITION CHILD NUTRITION MEAT VEGETARIANISM INFANT CHILD, PRESCHOOL DIETARY FATS DIETARY PROTEINS ENERGY INTAKE BODY WEIGHT |