Author/Editor     Sedmak, M; Fidler, N
Title     Vloga dolgoverižnih večkrat-nenasičenih maščobnih kislin v prehrani dojenčka
Type     članek
Source     Gastroenterolog
Vol. and No.     Letnik 7, št. 3
Publication year     2003
Volume     str. 67-70
Language     slo
Abstract     Human milk is the optimum form of norishment for young infants. Total lipid content in human milk is 3,8%. Triglycerides fraction (98,7%) is quantitatively by far the most important fraction of human milk especially for infant's energetic needs. Phospholipides fraction (0,8%) is quantitatively lower but functionally very important for the development of infant's retina and brain, the level and metabolism of neurotransmitters and eicosanoids. The predominant long chain polyunsaturated fatty acids in human milk are arachidonic and docosahexaenoic acid.
Summary     Materino mleko je optimalna prehrana v dobi dojenčka. V materinem mleku je 3,8% maščob. Kvantitativno najobsežnejši del maščobne komponente materinega mleka je trigliceridni del (98,7%), pomemben za energetske potrebe dojenčka. Fosfolipidni del (0,8%) je kvantitativno bistveno manjšega obsega, vendar funkcionalno izjemnega pomena za razvoj retine in možgan dojenčka ter nivo in presnovo nevrotransmiterjev in eicosanoidov. Glavni komponenti fosfolipidnega dela maščob materinega mleka sta dolgoverižni večkrat-nenasičeni maščobni kislini arahidonska in dokozaheksaenojska kislina.
Descriptors     INFANT NUTRITION
FATTY ACIDS, UNSATURATED
INFANT