Author/Editor | Dajčman, Davorin | |
Title | Osnove fiziologije želodca | |
Type | članek | |
Source | Med Mes | |
Vol. and No. | Letnik 1, št. 5 | |
Publication year | 2005 | |
Volume | str. 21-8 | |
Language | slo | |
Abstract | The stomach serves as a reservoir for the food ingested and by its secretory activity provides the enzymes and hydrochloric acid required for the initial digestion of protein. The taste and food reflaxly provokes gastric secretion. Knowledge of the function of the stomach enable us to undestand various gastric diseases and provides us different possibilities for treatment. | |
Summary | Želodec služi za skladiščenje zaužite hrane, sočasno pa s sproščanjem encimov in solne kisline omogoča začetno razgradnjo beljakovin. Sproščanje želodčnih prebavnih sokov, ki ga spro ita vonj in okus hrane, poteka preko različnih želodčnih refleksnih krogov. Poznavanje delovanja želodca omogoča razumevanje nastanka večine želodčnih bolezni in razvoj različnih oblik njihovega zdravljenja. | |
Descriptors | STOMACH GASTRIC EMPTYING GASTRIC JUICE GASTRIC ACID ACETYLCHOLINE GASTRINS HISTAMINE PEPSIN A INTRINSIC FACTOR |