Author/Editor     Kastelec, Barbara; Harlander, Tatjana
Title     Enterobacteriaceae kot povzročiteljice okužb s hrano v Sloveniji
Translated title     Enterobacteriaceae - pathogens causing foodborne diseases in Slovenia
Type     članek
Source     Zdrav Vars
Vol. and No.     Letnik 45, št. 3
Publication year     2006
Volume     str. 165-74
Language     slo
Abstract     Foodborne diseases have spread worldwide and are frequent in Slovenia too. They are caused by enterobacteria Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia enterocolitica and Esherichia coli ,common causative agents of enterocolitis in humans. Ofall enterocolitis cases reported in Slovenia between 1994 and 2002,10 % were caused by enterobacteria. Salmonellosis is the most commonly recorded type of food poisoning caused by enterobacteria. Salmonella enteritidis and Salmonella typhimurium are two frequently isolated pathogens. The rate of Salmonella infections increases in summer time, in all age groups. Typhoid fever and shigellosis occur rarely, and mostly affect individuals returning from developing countries. One case of typhoid fever and a few cases of shigellosis have been reported in recent years. Most cases of shigellosis are caused by Shigella sonnei and Shigella flexneri. Yersinia enterocolitica and enterohaemorrhagic E.coli 0157: H7 infections are rare in Slovenia.
Summary     Okužbe s hrano so razširjene po vsem svetu, pogoste pa so tudi v Sloveniji. Med enterobakterijami jih povzročajo bakterije iz vrst Salmonella spp., Shigella spp., Yersinia enterocolitica ter Esherichia coli, ki pri Ijudeh najpogosteje povzročajo enterokolitise. Med letoma 1994 in 2002 je bilo med vsemi prijavljenimi primeri enterokolitisa v Sloveniji prijavljenih okrog 10% okužb s hrano, povzročenih z enterobakterijami. Med najpogosteje prijavljenimi primeri okužb s hrano, povzročenimi z enterobakterijami, so okužbe s salmonelami. Najpogosteje izolirana serotipa sta Salmonella Enteritidis in Salmonella Typhimurium. Večina salmoneloz se pojavlja v poletnih mesecih, praviloma v vseh starostnih skupinah. Trebušni tifus in šigeloza so pri nas redke okužbe, v večini okužb gre predvsem za vnesene primere iz manj razvitih predelov sveta. Zadnja leta beležimo po en primer trebušnega tifusa ter po nekaj primerov šigeloz. Najpogosteje izolirani vrsti sta Shigella sonnei in Shigella flexneri. Med redkejšimi povzročitelji okužb s hrano se pojavljajo Yersinia enterocolitica in enterohemoragična E.coli 0157:H7.
Descriptors     FOOD POISONING
SALMONELLA FOOD POISONING
SHIGELLA DYSENTERIAE
YERSINIA ENTEROCOLITICA
ESCHERICHIA COLI
SLOVENIA