Author/Editor     Kirbiš, Andrej
Title     Microbiological 5-plate screening method for detection of tetracyclines, aminoglycosides, cephalosporins and macrolides in milk
Translated title     Mikrobiološka metoda petih plošč za ugotavljanje tetraciklinov, cefalosporinov ter makrolidnih in aminoglikozidnih antibiotikov v mleku
Type     članek
Source     Slov Vet Res
Vol. and No.     Letnik 43, št. 4
Publication year     2006
Volume     str. 161-8
Language     eng
Abstract     Summary: Within the field of food hygiene and food control, the antibiotic residues in food of animal origin are analysed because their presence may have undesirable consequences. These include for example, allergic reactions in people, spread of resistance to antibiotics among microorganisms and damages in the food industry. Methods available for the detection of antibiotic residues in food are microbial, chemical and immunoassays. Microbial methods are used as screening methods and are always the first choice for this purpose. The aim of our study was to develop a microbial method for the detection of antibiotic residues from the macrolide, aminoglicoside, cephalosporine and tetracycline families. The study involved investigation of bacterial test strains and establishment of the limits of detection (LOD) of antibiotics. For cephalosporines and macrolides, the most appropriate sensitive strain proved to be Micrococcus luteus ATCC 9341, for aminoglicosides Bacillus subtilis BGA and for tetracyclines Bacillus cereus ATCC 11778. A significant component in our experiment were the so-called confirmation solutions. Magnesium sulphate inactivates aminoglicosides and can be used to confirm their presence when more than one antibiotic group can produce inhibition zones on the same plate. Cephalosporinase inactivates cephalosporines and was used to distinguish this group of antibiotics from macrolides. The LOD was at or below the allowed maximum residue level (MRL) for all tested antibiotic groups.
Summary     Na področju higiene in nadzora živil se ukvarjamo z analitiko ugotavfjanja ostankov antibiotikov v živilih živalskega izvora zaradi težav, ki jih lahko le-ti povzročijo. To so senzibilizacija in alergijske reakcije, širjenje rezistence na antibiotike med mikroorganizmi in ne nazadnje škoda, ki jo lahko povzročijo v živilski industriji, kjer lahko vplivajo na starterske kulture, ki se uporabljajo za proizvodnjo mlečnih in mesnih izdelkov. Metode, ki se uporabljajo za ugotavljanje ostankov antibiotikov v živilih živalskega izvora, so mikrobiološke, imunoencimske in kemijske. Mikrobiološke metode se uporabljajo kot presejalne oziroma screenig metode in so vedno prvi izbor pri tovrstni analitiki. Namen raziskave je bil uvedba mikrobiološke metode za ugotavljanje antibiotikov s testiranjem in uvedbo testnih sevov bakterij in ugotavljanje minimalne količine antibiotikov, ki jih je s posamezno metodo mogoče ugotoviti. Določili smo občutljive in odporne bakterijske seve za skupine makrolidnih, aminoglikozidnih antibiotikov, cefalosporinov in tetraciklinov v mleku. Za ugotavljanje cefalosporinov in makrolidnih antibiotikov uporabijamo bakterijski sev Micrococcus luteus ATCC 9341 kot občutljivi sev, za aminoglikozidne antibiotike bakterijski sev Bacillus subtilis BGA ter za tetracikline Bacillus cereus ATCC 11778. V veliko pomoč pri poskusu pa so bile t. i. potrditvene spojine. Magnezijev sulfat inaktivira aminoglikozidne antibiotike. Uporabimo ga lahko pri sumljivih vzorcih za potrditev prisotnosti le-teh. Druga potrditvena snov je bil encim cefalosporinaza, ki inaktivira cefalosporine. Uporabljamo jo, kadar imamo na plošči AC pozitiven rezultat, saj bi sicer lahko prišlo do zamenjave z makrolidnimi antibiotiki, ki jih cefalosporinaza ne inaktivira.
Descriptors     MILK
DRUG RESIDUES
ANTIBIOTICS, AMINOGLYCOSIDE
CEPHALOSPORINS
FOOD ANALYSIS
ANTIBIOTICS, MACROLIDE
MICROBIAL SENSITIVITY TESTS