Author/Editor     Urlep Žužej, Darja; Mičetić-Turk, Dušanka
Title     Alergija na beljakovine kravjega mleka
Type     članek
Source     In: Felc Z, Skale C, editors. Zbornik predavanj Mednarodni simpozij Dojenje v sodobni praksi; 2008 maj 9; Laško. Celje: Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije,
Publication year     2008
Volume     str. 217-32
Language     slo
Abstract     Background. Cow's milk protein allergy is the most common allergy in infants and young children under two years of age. Apart from IgE-mediated manifestations of immediate hypersensitivity, T-cell-mediated reactions have also been demonstrated to be involved in its pathogenesis. The clinical features vary from life-threatening anaphylaxis to urticaria, angioedema, atopic dermatitis and variety of gastrointestinal symptoms. Diagnostic work up must be guided by the clinical history and physical examination. Skin testing and cow's milk protein-specific IgE done by standard methods are very useful, however, the final diagnosis must be based on elimination/provocation tests. Treatment is based on an elimination diet. Highly hydrolysed formular are recommended in infants and young children. Patients that are allergic to these hydrolised formulas require amino-acid formulas.
Summary     Alergija na beljakovine kravjega mleka je najpogostejša alergija pri dojenčkih in otrocih do drugega leta starosti. Poleg alergijskih reakcij takojšnje preobčutljivosti, ki so posredovane z IgE protitelesi, sodelujejo pri njenem nastanku tudi T-celične reakcije pozne preobčutljivosti. Bolezenski znaki so številni in vključujejo življenje ogrožajočo anafilaksijo, koprivko, angioedem, atopični dermatitis in številne bolezenske znake, ki se odražajo v prebavilih. Pri diagnostični obravnavi sta pomembna natančna anamneza in klinični pregled. Koristni so tudi kožni vbodni testi in določanje koncentracij specifičnih IgE na beljakovine kravjega mleka. Končna diagnoza temelji na eliminacijskih in provokacijskih poskusih. Zdravljenje predstavlja dieta z izključitvijo beljakovin kravjega mleka iz prehrane. Pri dojenčkih in manjših otrocih se priporočajo mlečne formule z visoko hidroliziranimi beljakovinami. Otroci, ki so alergični na visoko hidrolizirane formule, potrebujejo elementarne formule na podlagi aminokislin. Zaključki. Članek povzema aktualne informacije v zvezi s patogenezo, bolezenskimi znaki, diagnostičnimi postopki in zdravljenjem otrok z alergijo na kravje mleko.
Descriptors     MILK HYPERSENSITIVITY
DIET THERAPY
CHILD