Author/Editor     Fidler Mis, Nataša; Orel, Rok
Title     Vegetarian diets in pregnancy, lactation, infancy and childhood
Translated title     Vegetarijanska prehrana v času nosečnosti, dojenja, dojenčka in otroka
Type     članek
Vol. and No.     Letnik 82, št. suppl. 1
Publication year     2013
Volume     str. I-133-I-137
ISSN     1581-0224 - Zdravniški vestnik
Language     eng
Abstract     Stroga vegetarijanska prehrana z izogibanjemvseh živil živalskega izvora pomeni tveganje zapomanjkanje več hranil: železa, cinka, kalcija,joda, vitaminov B12, B2, A, D, n-3 dolgoverižnihvečkrat nenasičenih maščobnih kislin, zlastidokozaheksaenojske kisline (DHA, C22: 6n-3),beljakovin in energije. Smernice Evropskegazdruženja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijoin prehrano (ESPGHAN) in slovenskesmernice odsvetujejo strogo vegetarijansko alivegansko prehrano za otroke. Večina mladostnikovv Evropi, tudi v Sloveniji, uživa občutnoprenizke količine zelenjave. Članek predstavljaprednosti živil rastlinskega izvora za preprečevanjedebelosti pri otrocih in mladostnikih. Pravtako so predstavljene druge zdravstvene prednostizadostnega vnosa rastlinski živil, zlasti preprečujebolezni srca in ožilja na t. i. primeru sredozemskeprehrane. Medtem ko je pomembno, dase odsvetuje zelo stroga vegetarijanska prehranaza dojenčke, otroke in mladostnike, nosečnice indoječe matere, je prav tako pomembno spodbujanjeuživanja rastlinskih živil v t. i. vsejedi prehraniotrok in mladostnikov, ki bi morala postatipomemben del strategije javnega zdravja.
Keywords     vegetarijanska prehrana
dojenček
otroci
mladostniki
zelenjava