Author/Editor     Pokorn, Dražigost
Title     Pomen želodca pri uživanju hrane
Translated title     Testing significance of stomach in food consumption
Type     članek
Source     Zdrav Vars
Vol. and No.     Letnik 36, št. 5-6
Publication year     1997
Volume     str. 211-4
Language     slo
Abstract     The quantity of food consumed in one meal depends on physiologic, psychosocial and cultural enviromental factors. An important mechanism in short-term feeding regulation resp. in onset of satiety is the distensibility of stomach with consumed food. Regulation of stomach emptying and the quantity of consumed food are related. Fast stomach emptying can cause a greater quantity of consumed food and obesity. Some investigations indicate, that obese persons empty their gastric contents faster than lean ones, which could be the reason for obesity onset.
Summary     Količina v enem obroku zaužite hrane je odvisna od fizioloških in psihosocialnih ter kulutrnih dejavnikov okolja. Raztegnitev želodca z zaužito hrano je pomemben mehanizem v kratkoročni regulaciji hranjenja oziroma pri nastanku sitosti. Uravnavanje praznenja želodca in količina zaužite hrane sta povezana. Hitra izpraznitev želodca lahko povzroči večjo količino zaužite hrane in diabetes. Nekatere študije kažejo, da debele osebe hitreje praznijo želodčno vsebino kot suhe osebe, kar bi lahko bil vzrok za nastanek debelosti.
Descriptors     FEEDING BEHAVIOR
EATING DISORDERS
STOMACH
DOGS