Author/Editor     Glavnik, V
Title     Alergija na hrano
Translated title     Food allergy
Type     članek
Source     Slov Pediatr
Vol. and No.     Letnik 5, št. Suppl 2
Publication year     1998
Volume     str. 75-8
Language     slo
Abstract     The therm food allergy is reserved for adverse reactions to food occuring in susceptible individuals which are mediated by classical immune mechanisms specific for the food in question. Clinical manifestations of IgE mediated food allergy can remain localised at the site of direct contact (oral allergy syndrome) or various organs are affected (gastro intestinal tract, skin, respiratory tract and cardio vascular system). The treatment of food allergy is elimination of the specific food allergen from the diet.
Summary     Definicija alergije na hrano opredeljuje neugodne učinke hrane, ki se pojavijo pri občutljivih osebah zaradi imunskih reakcij, ki jih sproži določena hrana. Alergijska reakcija lahko nastanena mestu stika (oralni alergijski sindrom), lahko pa je prizadetih več organov: prebavila, koža, dihala, srce in ožilje. Diagnozo potrdimo z vbodnimi testi, dokazom specifičnih IgE protiteles ali provokacijskimi testi. Osnovno načelo zdravljenja je odstranitev hrane, ki sproži alergijsko reakcijo.
Descriptors     FOOD HYPERSENSITIVITY
ALLERGENS
IMMUNOTHERAPY